Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства има за цел да представи историята и развитието на фотографията и в технически, и в художествен аспект, както у нас, така и в света като цяло. Като единствен подобен център у нас, музеят акцентира върху българския принос в тази област.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства със седалище в Казанлък, е общински културен институт по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата /ЗЗРК/, самостоятелно юридическо лице, със статут на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити на Община Казанлък, създаден с Решение №1265 от заседание на Общински съвет – Казанлък, проведено на 26.03.2015 година на база предложение на Браншовото сдружение на фотографите – занаятчии от град Казанлък на основание чл. 41, ал.1 от Закона за културното наследство.

Идеята на Сдружението на фотографите, с председател фотограф-художникът Бедрос Азинян е на близо десет години. Тя се реализира, след като инициативата на Сдружението е приета присърце от ръководството на Община Казанлък при управлението на Кмета Галина Стоянова. Постепенно, но уверено се върви към осъществяване на намеренията за изграждане на този единствен по рода си в България културен институт.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства е официално открит на 5-и юни 2015 година като един от акцентите в програмата на Фестивала на розата в Казанлък. Първият директор е инж. Стефан Папукчиев. За краткото време на своето съществуване, музеят представя над 50 временни изложби от всички жанрове на фотографията. Организира се ежегодно престижният фото-пленер „В Долината на розите“. Музеят домакинства представяния на книги, специализирани лекции, концерти, благотворителни кампании. Този най-нов за Казанлък общински културен институт, вече се утвърждава като естествен притегателен център за професионалните фотографи, кино- деятели, пазители на местната и национална историческа памет, щедри дарители.

Във фондовете на музея за по-малко от три години, са постъпили стотици експонати фотографска техника, консумативи и материали, архивни снимки, книги и документи, голяма част от които – с историческа стойност. Музеят развива изследователска и издателска дейност. Екипът от специалисти, съвместно с Община Казанлък, вече има зад гърба си успешната реализация на два издателски проекта, свързани с проследяването историята на Празника на розата в Казанлък.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства вече има своята публика. Посетителите на музея се срещат и със съвременните технологии, включително–дигиталните. Колекцията логически преминава през периода, в който постепенно навлизат фотоапаратите, работещи с дискети и карти-памет, за да стигне до днешните модерни цифрови апарати. Така музеят разказва за известните и неизвестните, професионалните и любителите фотографи на България, и разказва техните постижения не само в снимки, но и през способностите им за техническо владеене на изразните средства през възможностите на техниката.

Работно време

  • Май – Септември:
    • Понеделник-Събота: 9.00 – 18.00 часа
  • Октомври – Април:
    • Понеделник-Петък: 9:00 – 17:30 часа

Входни билети

  • За възрастни: 2 лева
  • За ученици, студенти и пенсионери: 1 лев
  • За хора с увреждания и деца под 6 години: безплатно
  • Семеен билет (2-ма възрастни и до 3 деца): 4 лева