Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства има за цел да представи историята и развитието на фотографията и в технически, и в художествен аспект, както у нас, така и в света като цяло. Като единствен подобен център у нас, музеят акцентира върху българския принос в тази област.

В Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства постъпват снимки и документи, фотографска техника, консумативи и материали от различни исторически периоди в процеса на развитието на този бранш. Постоянната експозиция в основната сграда на музея на ул. “Чудомир“ в Казанлък, показва различни интересни колекции от фотоапарати, произвеждани и използвани по целия свят.

Най-старият фотоапарат, който може да се види тук, е от 1880 г. Той работи със стъклени плаки с размер 13х18. Най-ценният експонат – специализирано книжно издание, съдържа инструкции за фотографиране от 1904 г. и е дело на Стоян Георгиев.

В залите на музея е изложена колекция бокс камери от Франция, Италия и Германия, колекции от лентови апарати – „Смяна“, „Киев“, „Зенит“, „Beirette”, “Nikon”, „Фед“, „Polaroid” и други, апарати на Kodak и Agfa от различни периоди, както и фотоапарат със сменящ се гръб, който работи и с плаки, и с лента. Шпионски камери от Чехия и Германия от периода 1930-1940 г., са сред най-ценните експонати, както и Стерео камера от периода 1909 -1912 г.

Музеят разполага и с фотоапарати с двоен обектив (Twin Lens Reflex), изложена е колекция от кинокамери и видео камери. Могат да се видят различни видове плаки, фото хартия и ленти за фотоапарати и кинокамери. Показан е и начинът на обработка на лентите и различна апаратура за обработка на снимки, като фотоувеличители, цветомери, гланцпреса. Сред вещите с историческа стойност, принадлежали на видни личности, е и фотоапарат ползван от поета Никола Вапцаров.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства вече има своята публика. Посетителите на музея се срещат и със съвременните технологии, включително–дигиталните. Колекцията логически преминава през периода, в който постепенно навлизат фотоапаратите, работещи с дискети и карти-памет, за да стигне до днешните модерни цифрови апарати. Така музеят разказва за известните и неизвестните, професионалните и любителите фотографи на България, и разказва техните постижения не само в снимки, но и през способностите им за техническо владеене на изразните средства през възможностите на техниката.

Музеят притежава и богата колекция от книги и списания за историята на фотографията и кинозаснемането, книги/списания, със съвети за използването на различни видове камери и инструкции за заснимане, композиране, копиране или принтиране на снимки. Сред библиотечния фонд са и чуждоезикови издания за фотографи – любители, които тепърва прохождат в тайните на изкуството на светлината.

Съхраняват се и множество албуми от професионални фотографи, каталози от салони, пленери, фестивали и изложби с конкурсен характер, както в България, така и в чужбина.