Музей на фотографиятаНа 05.06.2020 г. се навършват 5 години от откриването на първият и единствен в България музей на фотографията и нейната история. Създаден е от Община Казанлък по идея на Браншовото сдружение на фотографите в града. Първият директор е инж. Стефан Папукчиев, който ръководи музея и до сега. Създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства именно в Казанлък, не е случайно. Тук фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, преди Освобождението през 1878 г. В Казанлък са работили едни от първите български фотографи.

Още в първите дни при откриването през 2015 г. започват да се стичат всички пристрастни към изкуството на фотографията, които даряват щедро за неговата експозиция. Вече над 200 са записаните дарителите от близо и далеч.

Сред даренията попадат множество фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи. Единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“ ; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г., оригинали на френският вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20-и век; дагеротипия от 1860 г.; ферототипия от около 1900 г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори, са малка част от ценностите, с които Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства разполага, а много от тях са изложени и достъпни за публиката.

Освен със събраната колекция от ценни експонати, ние се гордеем и със стотиците събития, които красят архивите ни и създават малък празник почти два пъти всеки месец. Гордеем се с пътуващите изложби, чрез които установихме много приятелски отношения с колеги от Политехническият музей в София, РИМ Плевен, Регионална-библиотека „Захари Княжески“- Стара Загора, ДА Пловдив и редица други.

Записани в архива на музеят остават организираните над 100 временни изложби, които отразяват историята /16.12.2015 – Изложба 155 години НЧ“Искара-1860“ – „Родени от искрата“; 19.07.2018 – Изложба „Върхове“- Димитър Карастоянов– фонд на МФСВИ; 04.02.2019 – Изложба „Войните за България“ Частни архиви/ и съвремието/07.02.2017 – Изложба „Полет над България“ Александър Иванов; 18.01.2019 – Изложба “Mirrored” – Денис Бучел; 14.03.2019 – Изложба „Аерофотография“ Явор Мичев/, юбилеи /12.01.2016 – Изложба „По-красива аз не знам“ Петко Йончев-70години на автора; 16.11.2017 – Изложба „Времето в което живях“ ф.х. Никола Стойчков 100год. От рождението му.; 24.01.2018 – Юбилейна изложба на инж. Константин Кафтандижиев – 90 години/, традиции, всяка година музея е домакин на фотопленерът „В долината на розите“ и мултимедииният фест „Докоснати от древността“, а благодарение на все по-ентусиазираната ни публика вече е факт и ежегодният Фотосалон на казанлъшките фотографи.

Тук остават и приятелства от близо и далеч – Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия. Имахме честта да посрещнем имена, като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев с Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини /най-награждаваният фотограф в света за 2014 г./, Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. Организирахме и съвместни проекти с историческите музеи в Самоков и Велинград, Италианският културен институт в България, Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

През залите на музея, за тези пет години, са минали десетки лектори, изнесени са множество беседи и концерти, джаз-кафета и благотворителни изложби, и базари. Но също така и посетители, стотици прекрасни, мили и насърчителни отзиви за записани в Книгата за впечатление на музея. Вече с цяла изписана книга зад гърба ни, ние сме благодарни на всички посетители за добрите думи и благодарността, изписана на на български, английски, италиански, испански, френски, японски, немски, или просто изказана лице в лице.

Благодарим на всички, които решиха да се „покажат“ при нас, благодарим на безбройните си дарители, че заедно с нас приемат като лична кауза разрастването на музея. Благодарим на колегите от културните институти в Общината за чудесната и неспирна съвместна дейност. Благодарим на всички, които ежедневно ни заливат с идеи и с присъствие, и че ни оставят време да скучаем.

Благодарим, че тези пет години минаха в усмивки, веселие, на моменти малко яд, но най вече, че ни помогнахте да създадем и развием притегателно място за всички творци.

Вашият коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана публично. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувайте